Web Analytics Made Easy - Statcounter

آیا به دنبال محصولی هستید که به شما برای جلوگیری از ریزش مو (و شاید رشد دوباره مو) کمک کند؟ اگر اینگونه است بدانید که تنها نیستید. دو سوم مردان پیش از اینکه به 35 سالگی برسند، طاسی نوع مردانه را، هرچند به میزان کم، تجربه می­‌کنند. بله درست شنیدید، بیش از 65 درصد مردان! بنابراین فقط شما نیستید که به دنبال یک راه حل برای رفع نازکی و یا ریزش موهایتان می­‌گردید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این مقاله هرچیزی را که باید در مورد یک شامپو ضد ریزش مو بدانید، پیدا خواهید کرد، پس تا انتها آن را دنبال کنید.

دلیل اصلی ریزش مو چیست؟

مرسوم‌ترین شکل ریزش مو که به عنوان آلوپسی آندروژنتیک و یا طاسی مردانه شناخته می­‌شود، توسط دی هیدروتستوسترون (DHT) ایجاد می­‌شود، هورمونی مردانه که می‌­تواند باعث از بین رفتن فولیکول­‌های موی سر شود. این هورمون می­‌تواند تاثیر شدیدی بر ریزش مو در زنان و مردان داشته باشد، هرچند مردان به دلیل تولید تستوسترون زیادتر، بیشتر تحت تأثیر قرار می­‌گیرند.

DHT با کوچک‌کردن فولیکول­‌های مو باعث ایجاد طاسی نوع مردانه و زنانه می‌­شود. این کوچک شدن فولیکول مو سبب می­‌شود شکل طبیعی مو تغییر کرده و طول عمر آن کم شود. این فرایند کوچک شدن مو تا جایی ادامه پیدا می‌­کند که دیگر مویی تشکیل نشود.

وقتی به دنبال یک شامپو برای ریزش مو می­‌گردید که بتواند جلوی DHT را بگیرد، با شامپوهای ضد ریزشی مواجه می­‌شوید که ادعا می­‌کنند، ریزش موی شما را قطع خواهند کرد. حال می­‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که واقعاً شامپوهای ضد ریزش مو تاثیر گذار هستند یا خیر.

آیا شامپوهای ضد ریزش واقعا موثر هستند؟

به گفته متخصصین، شامپوهای ضد ریزش شاید آن گونه هم که ادعا می‌کنند، تاثیرگذار نیستند. بسیاری اعتقاد دارند که یک شامپو ضد ریزش تنها موقعی موثر است که این ریزش مو به واسطه مشکلات و یا بیماری‌های پوست سر ایجاد شده باشد. این مشکلات پوست سر نظیر درماتیت سبورئیک(Seborrhoeic dermatitis) و نیز پسوریازیس هستند.

اگر پوست سر شما با این دو مشکل پوستی درگیر شد، به دلیل التهابات پوست سر، ممکن است دچار ریزش مو شوید. در این حالت شامپوی ضدریزش می‌­تواند به کاهش آن کمک کند. اما، شامپوها نمی‌­توانند تاثیری بر کاهش یا درمان ریزش موی ناشی از طاسی نوع مردانه یا زنانه داشته باشند.

تاثیر شامپو ضد ریزش مو بر درمان ریزش ناشی از مشکلات پوستی

دو نوع بیماری پوستی نسبتاً شایع وجود دارند که بر افزایش ریزش مو موثر هستند، درماتیت سبورئیک و پسوریازیس. درماتیت سبورئیک یک نوع التهاب پوستی است که اغلب مزمن و عود­کننده است. این التهاب بیشتر در پوست سر و صورت دیده شده و معمولاً با شوره سر همراه است. پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن خود ایمنی است و می‌تواند بسیار ملایم و با پوسته پوسته شدن کم و یا بسیار شدید باشد. درماتیت سبورئیک، می­‌تواند شبیه پسوریازیس پوست سر باشد. اما با این حال، پسوریازیس پوست سر، حالتی پودری و با برق نقره ای دارد ولی درماتیت سبورئیک چرب و تقریباً به رنگ زرد است.

بهترین شامپو ضد­ریزش مو برای درماتیت سبورئیک، شامپویی به نام کتوکونازول است که می‌­تواند ریزش موی ناشی از شوره شر (درماتیت سبورئیک) را درمان کنند. در واقع کتوکونازول یک شامپو ضد شوره و ضد ریزش مو است. شوره سر ناشی از مخمرهایی هستند که بر روی پوست سر زندگی می­‌کنند. این نوع شامپوها که حاوی ترکیبات ضد قارچی هستند، می‌توانند این مخمرها را از بین برده و ریزش موی سر را قطع کنند.

برای ریزش مو ناشی از پسوریازیس توصیه می‌­کنیم که ابتدا به یک پزشک مراجعه کنید. در این حالت پزشکان به­‌طور معمول شامپویی را تجویز می‌­کنند که حاوی یک استروئید موضعی است. این نوع شامپوها به عنوان یک درمان برای پوست سر عمل کرده و پسوریازیس را برطرف می­‌کنند. با کاهش التهاب پوست سر، ریزش مو به‌طور موقتی متوقف می‌­شود.

اگر شامپوهای ضد ریزش واقعا اثری ندارند چرا هنوز استفاده می‌­شوند؟

اگرچه متخصصین معتقدند که حتی بهترین شامپوهای­ ضد­ریزش مو برای خانم ها و آقایان موجود در بازار نیز تاثیری بر کاهش ریزش مو با الگوی مردانه و یا زنانه ندارند، چرا هنوز افراد زیادی معتقدند که این شامپوها برایشان موثر هستند؟ واقعیت این است که چیزی به نام شامپوهای ضد ریزش موی معجزه گر در بازار وجود ندارند که بتوانند ریزش موی ناشی از الگوی طاسی مردانه و یا زنانه را قطع کنند و یا حتی کاهش دهند، اما می­‌توانند ظاهری ضخیم تر و پرپشت تر به موهای شما ببخشند. علی­‌رغم این­که موثرترین شامپو ضد ریزش مو آقایان موجود نیز نمی‌­تواند سبب افزایش رشد موهای شما شود، اما می‌­تواند در نقش یک مکمل به گونه­‌ای عمل کند که موها در طبیعی‌­ترین و سلامت­‌ترین حالتی که پتانسیل آن را دارند، قرار بگیرند. بنابراین در فروشگاه‌­ها نمی­‌توانید شامپویی موثر بر کاهش ریزش مو پیدا کنید، اما می­‌توانید به کمک آن‌ها اطمینان حاصل کنید که موهایتان به طور بهینه رشد طبیعی خود را ادامه می­‌دهند.

در شامپو ضد ریزش و حجم دهنده مو باید به دنبال چه ترکیبات یا عناصری باشید؟

وجود برخی عناصر در یک شامپو ضد ریزش مو می‌تواند سبب بهبود سلامت پوست سر شود. افزایش سلامت پوست سر می‌­تواند منجر به رشد موهای سالم گردد. در ادامه برخی از این ترکیبات ذکر شده اند.

منتول، که به عنوان محرک رشد مو عمل می­‌کند. پیروکتون اولامین، که یک ماده ضد میکروبی است و باعث از بین رفتن پوسته­‌های پوست سر شده و خارش را از بین می­‌برد. کافئین و اسانس روغنی نعنا که سبب افزایش گردش خون در پوست سر می­‌گردند. آمینو اسیدها و پروتئین‌­ها که سبب افزایش استحکام تار مو می‌­شوند.

توجه به این نکته ضروری است که اثرگذاری یک شامپو تنها بستگی به عناصر موجود در آن ندارد. این تاثیر بیشتر وابسته به مقدار، کیفیت و چگونگی فرموله شدن آن ماده در ترکیبات محصول دارد. از دیگر موارد موثر بر میزان کارایی یک شامپو، چگونگی استفاده از آن است. به طور مثال برخی از ترکیبات باید مدت طولانی‌­تری بر روی مو باقی بمانند و یا هر روز استفاده شوند تا اثرگذار باشند.

کدام شامپو برای ریزش مو بهتر است؟

تقریباً 90 درصد مو از کراتین تشکیل شده است، یک پروتئین فیبری که ساختار موهای شما را شکل می­‌دهد. به­‌همین خاطر یک شامپو ضد ریزش و حجم دهنده موی موثر، باید دارای ترکیبی بر پایه پروتئین باشد. پروتئین موجود در شامپو لایه خارجی هر رشته مو را تقویت کرده و پانتنول (یک فرم از ویتامین B2) با نفوذ به پوست سر رطوبت مورد نیاز را تامین و جذب می­‌کند. هر چقدر یک تار مو رطوبت بیشتری جذب کند، باعث می شود حجیم تر به نظر بیاید.

توجه کنید که هر رشته مو تنها می‌­تواند یک مقدار مشخصی رطوبت را جذب کند بنابراین این مقدار برای شخصی با موهای نازک و شخصی که موهای ضخیم تر دارد، متفاوت است. همچنین، موهای آسیب‌­دیده و موهایی که بافت متفاوتی دارند (صاف، فر، مجعد و ...)، مقدار جذب رطوبت متفاوتی را تجربه خواهند کرد.

یک‌بار دیگر ذکر این نکته الزامی است که هیچ شامپویی در بازار وجود ندارد که بتواند مانع از طاسی نوع مردانه و زنانه شود، بلکه تنها می‌­تواند تا حدودی موهای نازک را حجیم تر کرده و ظاهری بهتر به موها ببخشد. بنابراین اگر به دنبال چنین شامپوهایی هستید، تعدادی از بهترین شامپو­های ضد­ریزش بازار را به انتخاب متخصصین حوزه سلامت مو به شما معرفی می­‌کنیم.

محصولاتی که می توان به آن ها اعتماد کرد

چهار شامپوی ضد ریزش مو ایرانی و خارجی را که مورد تایید متخصصین این حوزه هستند در ادامه معرفی خواهیم کرد.

1. شامپو ضد ریزش ژاک آندرل

این محصول فرانسوی که یکی از بهترین شامپو­های ضد ریزش مو خارجی است، دارای لیست کاملی از ترکیبات و عناصر تقویت کننده سلامت مو است که به کمک هم بالاترین بازدهی را ایجاد می­‌کنند. این مواد شامل عصاره بابونه، گزنه سفید، پیچک، برگ کاج، رزماری و گیاه بابا آدم است. این محصول یک شامپو گیاهی ضد ریزش مو است که می‌‌تواند از بروز انواع عفونت های قارچی و باکتریایی، التهاب، خارش، سوزش، شوره و نازک شدن موها نیز جلوگیری کند. این شامپو حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان و تسکین‌دهنده است و می‌­تواند برای افراد با موهای خشک و حساس نیز مناسب باشد. شما می­‌توانید این شامپو ضد ریزش موی خارجی را از فروشگاه شمال مال تهیه کنید.

2. شامپو ضد ریزش مو ام کیو

این محصول ام کیو را می‌­توان به جرات بهترین شامپو ضد ریزش مو ایرانی نامید. این شامپو حاوی پرو ویتامین B5 است. پرو ویتامین B5 با خاصیت مرطوب کنندگی بالایی که دارد، برای جلوگیری از خشک شدن مو و پوست سر بسیار مفید است. ویتامین B5 یک لایه نازک از رطوبت را در امتداد تار مو باقی می­‌گذارد، که کمک می­‌کند موها بدون اینکه حسی از چربی و روغن داشته باشند، مرطوب بمانند. همین وجود رطوبت سبب می‌­شود موها حجیم­‌تر شده و ظاهری طبیعی‌تر پیدا کنند. می­‌توانید این شامپوی ضد ریزش موی ایرانی را با قیمت مناسب از فروشگاه اینترنتی شمال مال تهیه کنید.

3. شامپو بیوتین و کلاژن او جی ایکس OGX

این شامپو یک منبع کامل تغذیه برای موها و حاوی پروتئین و ویتامین است که به شما برای داشتن موهایی حجیم­‌تر و قوی­‌تر کمک می­‌کند. این شامپوی حجم‌دهنده فاقد سولفات است، بنابراین برای افرادی که پوست سر حساس دارند بهترین انتخاب است. شامپو بیوتین و کلاژن اوجی ایکس حاوی ترکیبات مغذی مانند بیوتین، کلاژن و پروتئین گندم هیدرولیز شده است که علاوه بر تغذیه موها، به حفظ ظاهر سالم و درخشان آن ها کمک به سزایی می­‌کند. بیوتین یا همان ویتامین B7 با کمک به تقویت فولیکول­‌های مو، به شما موهایی سالم و شاداب هدیه می‌­کند.

4. شامپو ضد ریزش کاندید

این محصول را می‌توان بهترین شامپو ضد ریزش مو برای موهای چرب دانست زیرا علاوه بر اینکه بدون سولفات است، حاوی ترکیباتی فوق العاده برای اطمینان از سلامت موهای شما است. این شامپو گیاهی ضد ریزش مو ایرانی حاوی عصاره رزماری، لیمو، نخل اره ای، جینگوبیلوبا، گل مریم و همچنین کافئین است. شامپو ضد ریزش موی چرب کاندید با آبرسانی و کاهش چربی پوست سر و مو، موجب تقویت رشد موها، حجیم، سبک و درخشان شدن موها می­‌شود.

کلام آخر

شاید همانطور که در تبلیغات نشان داده می‌­شود معجزه ای در کار نباشد، اما استفاده از یک شامپو ضد ریزش و تقویت کننده کاملاً بی فایده هم نیست. با اینکه این نوع شامپوها تاثیری بر روی طاسی­‌های نوع مردانه و زنانه و ریزش موهای ژنتیکی ندارند، اما می­‌توانند موهایی ضخیم تر و حجیم تر به شما هدیه دهند. با استفاده از یک شامپوی ضد ریزش و حجم دهنده می‌­توانید اطمینان حاصل کنید، که سلامت پوست سر شما بهبود پیدا کرده و موهایتان به صورت بهینه رشد طبیعی خود را ادامه می‌­دهند. شما می‌توانید برای خرید انواع شامپو ضد ریزش موی ایرانی و خارجی اینجا کلیک کنید.

منبع: شمال مال (www.shomalmall.com)

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: برق درمان طول عمر مشکلات مو شامپوهای ضد ریزش شامپو ضد ریزش مو درماتیت سبورئیک طاسی نوع مردانه بهترین شامپو حاوی ترکیبات ضد ریزش مو ضد ریزش مو ضد ریزش ضد ریزش موی شامپوی ضد موهای شما حجم دهنده ضد ریزش پوست سر شدن مو رشد مو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۸۷۷۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«ارومیه» واقعا احیا شد؟

حوالی نیمه دهـــه ۷۰ یــعنی سال ۱۳۷۴ دوران طلایی دریاچه ارومیه بود. آن زمان ۳۲میلیارد متر مکعب آب در دریاچه وجود داشت. شاید اگر آن موقع به کسی می‌گفتید کمتر از سه دهه بعد یعنی در سال ۱۴۰۳ رسیدن به حجم یک میلیارد و ۷۷۰ میلیون متر مکعب آب جزو دستاورد‌های دولت باشد و نشان‌دهنده افزایش ۱۷۰میلیون متر مکعبی آب دریاچه نسبت به سال قبل (!) آن را گزاره‌ای اغراق آمیز می‌دانست که با بدبینی مفرط آمیخته است.

به گزارش دنیای اقتصاد؛ سروش طالبی، پژوهشگر حوزه آب می‌گوید همچنان که آن گزاره بدبینانه نبود، خوش‌بینی امروز درباره احیای دریاچه ارومیه هم نابجاست، زیرا تا رسیدن به مهر ماه از دریاچه جز لکه چیزی به جا نخواهد ماند. سال ۱۳۷۷ دریاچه ارومیه ۶هزارکیلومترمربع مساحت داشت، دریاچه‌ای پر آب که ششمین دریاچه شور جهان و اولین آن‌ها در خاورمیانه بود.۲۶سال بعد یعنی در فروردین ۱۴۰۳ دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه وسعت کنونی این دریاچه را هزار و ۵۰۰کیلومترمربع اعلام کرد. به گفته محمدصادق معتمدیان، وسعت دریاچه ارومیه نسبت به زمان مشابه در سال ۱۴۰۲، معادل ۳۵۰کیلومترمربع بیشتر شده است.

مقایسه دو عدد ۶هزار کیلومترمربع سال ۱۳۷۷ با ۱۵۰۰کیلومترمربع سال ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که در کمتر از سه دهه، سه چهارم از وسعت دریاچه کاسته شده است. دولتی‌ها می‌گویند دریاچه احیا شده است. یکی از نمایندگان مجلس هم عنوان کرده که راه ۲۰ساله احیای دریاچه ارومیه در۳سال طی شده است. با این حال سروش طالبی نظر دیگری دارد.

او می‌گوید: زمانی که دولتی‌ها می‌گویند دریاچه احیا شده به دو مورد اشاره می‌کنند. اولین آن‌ها این است که امروز بخشی از وسعت دریاچه پر آب شده است. در همین زمینه هم تصاویر و فیلم‌هایی از بخش پرآب دریاچه مانند بخش پل میان گذر را شاهد گرفته و آن‌ها را نمونه‌ای از احیا عنوان می‌کنند.

با این حال باید در نظر داشت که در ۲ ماه اردیبهشت و خرداد هر سال چنین وضعیتی را شاهد هستیم که آب بالا می‌آید و این محدوده به زیر آب می‌رود؛ بنابراین امسال اتفاق جدیدی نیفتاده که آن را احیای دریاچه بنامیم. نکته دومی که طالبی به آن اشاره می‌کند به تراز آب دریاچه مربوط است. در دو، سه سال گذشته این تراز نزولی بود و امسال روند صعودی را طی کرده است.

او می‌گوید: ممکن است این روند به عنوان موفقیت ارزیابی شود. با این حال گرچه تراز نسبت به سال گذشته بالاتر بوده است، ولی این به معنای برطرف شدن خشکی دریاچه یا تغییر شرایط بنیادین آن نیست. چرا که از میان تمامی سالیان گذشته، امسال پس از پارسال دومین رکورد پایین بودن تراز دریاچه ثبت می‌شود.

خساست در تخصیص حقابه

در سال‌های قبل تراز دریاچه پایین می‌رفت و امسال این روند اتفاق نیفتاد، آیا همین موضوع دلیلی برای احیا نیست؟ این پژوهشگر حوزه آب پاسخ می‌دهد: دلیل مهمی که باعث شد روند کاهش تراز را نداشته باشیم به مساحت اندک دریاچه برمی گردد، وقتی مساحت دریاچه کاهش پیدا می‌کند، حجم تبخیر از آن هم کم می‌شود؛ بنابراین برای اینکه تراز دریاچه طی یکسال ثابت بماند، کافی است آب کمتری از گذشته وارد آن شود تا جبران کننده تبخیر یکساله دریاچه باشد.

در حال حاضر مساحت دریاچه و حجم آب اندک است و دریاچه در یک تراز بسیار پایین تری از گذشته به ثبات رسیده است. در سال جاری سد‌های بوکان، مهاباد و ... پر از آب هستند. با این حال به گفته طالبی دولت برای رهاسازی آب به سمت دریاچه خساست به خرج داده است. او می‌گوید: با وجود عدم رهاسازی آب به سمت دریاچه، به واسطه بارندگی‌های خوب سال جاری و کاهش تبخیر سالانه به دلیل مساحت محدود، وضعیت دریاچه بهبود یافته است.

این پژوهشگر حوزه آب می‌افزاید: نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد به واژه «احیا» برمی گردد. ما تعریف استانداردی نداریم که بر اساس آن بگوییم دریاچه احیا شده است. برای سده‌ها و بیش از آن، مردم حاشیه دریاچه در آن منطقه کشاورزی می‌کردند و به تبع آن در حوضه آبریز دخل و تصرف می‌کردند؛ بنابراین دریاچه هزاران سال است که انسانی شده است. از این‌رو وقتی از احیا صحبت می‌کنیم باید توجه کنیم که ما درباره یک مفهوم طبیعی صحبت نمی‌کنیم.

در واقع خود طبیعت برای ما تعیین نمی‌کند دریاچه احیا شده دقیقا چه شرایطی دارد. بلکه تعریف احیا حاصل یک انتخاب انسانی است. اینکه ما تصمیم بگیریم از میزان منابع آب حوضه آبریز، چه مقدار را صرف مصارف انسانی کنیم و به چه مقدار باقی‌مانده‌ای اجازه بدهیم که به دریاچه برسد.

تغییر اقلیم و افزایش مصرف آب بلای جان دریاچه

اگر دلایل خشکی دریاچه را به چهار بخش سدسازی بی‌رویه، احداث آزادراه، استفاده بی رویه از حوضه آبریز و خشکسالی مرتبط بدانیم، کدام عامل بیشترین تاثیر را دارد؟ طالبی می‌گوید: ما با دو دسته دلایل مواجهیم؛ تغییر اقلیم و افزایش مصرف آب! این دو عامل از هم جدا نیستند و نمی‌توان به راحتی آن‌ها را از هم تفکیک کرد. چرا که تعیین میزان تاثیر تغییر اقلیم بر وضعیت دریاچه، بستگی به نحوه مصرف انسانی هم دارد.

مثلا وقتی ما کشت محصولات بهاره بیشتری داشته باشیم، افزایش دما موجب افزایش تبخیر و تعرق گیاه خواهد شد. تغییر اقلیم ممکن است از طریق کاهش بارش و افزایش دما بر دریاچه ارومیه تاثیر بگذارد. کاهش بارش میزان ورودی آب به حوضه را کاهش می‌دهد و افزایش دما نیز تبخیر و تعرق را در زمین‌های کشاورزی و مراتع و خود دریاچه افزایش می‌دهد و مصارف بیش از گذشته می‌شوند.

سطح کشت از دیگر مولفه‌های اثرگذار از نظر این پژوهشگر حوزه آب است. او توضیح می‌دهد: افزایش کشاورزی در کنار تغییر اقلیم باعث افزایش بهره‌برداری از منابع آبی زیرزمینی و رودخانه‌ها شده و ورودی آب دریاچه را کاهش داده است.

سدسازی تنها عامل بحران دریاچه ارومیه نیست

برخی از سدسازی‌های بی‌رویه به عنوان مهم‌ترین دلیل خشک شدن دریاچه صحبت می‌کنند. طالبی درباره این مولفه می‌گوید: سدسازی به تنهایی عامل اثرگذار نیست. سد‌ها آب سیلابی ورودی به دریاچه را قابل مدیریت می‌کنند و همین امر به توسعه کشاورزی و سایر مصارف می‌انجامد که در نهایت باعث بدتر شدن شرایط دریاچه می‌شود. او اضافه می‌کند: کشاورزی گسترده آن‌هم کشت محصولات پرآب بر باعث شده آب کمتری به دریاچه برسد.

این عامل مهم‌ترین دلیلی است که دریاچه ارومیه به این شرایط دچار شود. اگر بخواهیم به شکل تقریبی میزان آب در حال حاضر را برآورد کنیم، پاسخ این پژوهشگر حوزه آب این است که اگر چه ممکن است اکنون حدود نیمی از دریاچه آب دار شده باشد، ولی با افزایش تبخیر در فصول گرم سال در اواخر مهر ماه تنها لکه‌های کوچک آبی مانند سال پیش باقی می‌ماند.

او در این باره که آیا تغییر الگوی کشت می‌تواند دریاچه را نجات دهد، می‌گوید: حتما جایگزینی محصولات آب‌بر با محصولاتی که مصارف آبی کمتری دارند کمک کننده است،، اما در عین حال مهم‌ترین موضوع مساحت زیر کشت رفته است.

طالبی اضافه می‌کند: برخی این گزاره را مطرح می‌کنند که با سیاست خرید تضمینی گندم باغات سیب با این محصول جایگزین شده است، اما در عمل به نظر نمی‌رسد چنین رویه‌ای شکل گرفته باشد، تنها در مواردی باغ‌هایی که رقم خوبی از سیب را ندارند ممکن است به سمت کشت گندم بروند، زیرا به لحاظ صرفه اقتصادی، سیب درآمد بیشتری از گندم نصیب کشاورز و باغدار می‌کند.

به علاوه شاهدیم که در زمین‌های کشاورزی پس از برداشت گندم و جو، ذرت و گوجه یا سایر صیفی جات کاشته می‌شود که موجب می‌شود مصرف آب آن مزرعه از باغات سیب نیز بیشتر باشد، بنابراین حتی در صورت تخریب باغ‌های سیب، کاهش مصرف آب با کشت‌های آب‌بر را شاهد نخواهیم بود.

انتقال آب جوابگو نیست

او درباره تاثیر خشکی دریاچه ارومیه بر صنعت توریسم می‌گوید: گردشگری در این منطقه شکننده است. درست است که ما در حاضر توریست‌هایی را برای مشاهده دریاچه داریم، اما از یکی، دو ماه دیگر که روند خشکی آغاز شود، گردشگری با انگیزه دریاچه ارومیه هم به محاق خواهد رفت.

۶‌هزار میلیارد تومان برای احداث ۳۶کیلومتر کانال که آب را از رودخانه زاب به دریاچه ارومیه برساند هزینه شده است. گروهی معتقدند به جای صرف چنین هزینه‌ای برای انتقال آب می‌شد کار‌های ترویجی انجام داد.

طالبی می‌گوید: در این باره که این رقم بالاست و می‌توان با آن کار‌های دیگری انجام داد، شکی نداریم. با این حال به نظر می‌رسد این کار از نظر مدیران نقدتر از سایرین بوده است. اما این موضوع به این معنا نیست که ما لیست مشخصی از اقدامات قابل اجرا با اثربخشی تضمین شده داشته ایم که به راحتی می‌شد در آنجا هزینه کرد و نتیجه گرفت.

انجام فعالیت‌های مدیریت تقاضا نیاز به ظرفیت بالای دولت دارد و نیازمند در نظر گرفتن ابعاد اجتماعی، سیاسی و... است. دولت‌ها معمولا ترجیح می‌دهند سراغ چنین کار‌هایی نروند. هرچند بدون انجام آن‌ها انتظار تعدیل مسائل آب در مقیاس سرزمین ایران نیز خیال‌پردازی است.

ما نهایتا برای تعداد بسیار محدودی منطقه می‌توانیم پروژه انتقال آب اجرا کنیم. حتی اگر به فرض محال این انتقال‌ها اثرات مثبت بلندمدتی داشته باشد، نسبت به حجم مسائل آبی که گریبانگیر آبخوان ها، رود‌ها و تالاب‌ها شده است، هیچ خواهد بود.

دیگر خبرها

  • «ارومیه» واقعا احیا شد؟
  • گیاهان مفید برای رشد و تقویت مو‌های نازک
  • این تیم واقعا اف‌سی کول پالمر است! (عکس)‏
  • درمان سرمازدگی حیوانات + بررسی علائم و اقدامات لازم
  • در نقد یک محرومیت عجیب؛ می‌توانید از ورود پیرمرد پرحاشیه سپاهانی به استادیوم جلوگیری کنید؟!
  • آیا عمل بینی واقعا به افزایش اعتماد به نفس کمک می‌کند؟
  • هر آنچه که باید در مورد استفاده از «وازلین» بدانید
  • وازلین برای پوست؛ خوب است یا بد؟
  • آیا وازلین پوست را سفید میکند؟
  • عکسی از تیپ خاص اسحاق جهانگیری در طبیعت /هوا واقعا دلچسب است